ייעוץ ותכנון תאורה לבית חדש
בית חדש מתכננים יחד עם אדריכל ולפעמים גם עם מעצב פנים, אשר כחלק מתהליך התכנון ייקחו פרמטרים רבים בחשבון אשר כולם יחד ישפיעו על תכנון נכון ויעיל. האדריכל או מעצב הפנים מכירים את החללים השונים שיבנו בביתכם, את תפקודם, ייעודם, כמות האור הטבעי הנכנס אליהם במהלך היום, האזורים החשוכים, האזורים המצריכים תשומת לב מיוחדת ועוד, ולכן יכולים להגיד כיצד הכי נכון למקם את התאורה ובאיזו תאורה כדאי לבחור.
בנוסף רצוי גם להתייעץ אצל מומחי תאורה בחנות תאורה מקצועית. הסיבה לכך היא שלפעמים הארכיטקט או המעצב לא יהיו מעודכנים בפתרונות המתקדמים ביותר או החדישים ביותר.
תכנון תאורה לבית חדש - היבטים שונים
תכנון התאורה לבית חדש נעשה עבור כל חלל וחלל בבית בנפרד בהתייחס לעוצמת האור הרצויה, איכות (גוון) האור הרצוי ופיזור האור הרצוי. זכרו כי לתאורה יש צד עיצובי כאשר בוחרים את גופי התאורה עצמם (זה היה ההיבט העיקרי פעם) אך כיום חשוב להתייחס גם לעוצמה, לכמות גופי התאורה בכל חלל ולגוון התאורה. לדוגמה, אזורים חברתיים בבית, כמו סלון מצריכים גוון אור חם יותר מאחר והוא מחמיא יותר לאנשים ויוצר אווירה נעימה יותר.
להלן מספר היבטים בנוגע לתכנון תאורה לבית החדש:
- פונקציה: יש לחשוב על התפקיד של התאורה עבור כל חלל וחלל. האם נקודת התאורה מיועדת להאיר חלל גדול או שתשמש להארה של פריט או אזור בחלל.
- מיקום: למיקום התאורה יש השלכה ישירה על סוג התאורה, תאורה מרכזית תלויה, שקועה, מוסתרת בהנמכת תקרה ועוד.
- אווירה: איזו אווירה רצויה בחלל - רגועה, ערנית ועוד.
- תפקוד: חדר עבודה יצריך תאורה שונה מאשר חדר שינה, סלון או מטבח. כמו כן כמה שעות ביממה יהיה החלל מואר (חשבו גם על אזורים חיצוניים אם קיימים כאלה).
- עלויות תפעול: חשמל הוא דבר יקר… תמיד עדיף יהיה לבחור בחלופה חסכונית באנרגיה. יתכן כי ההשקעה ההתחלתית ברכישת גופי תאורה מתקדמים וחסכוניים תהיה גבוהה יותר אך בחישוב כולל לעתיד, יחד עם עלויות תפעול נמוכות בהרבה, העלות הכוללת תהיה נמוכה בהרבה.
- עוצמה: האם נדרשת עוצמה משתנה? למשל בסלון יתכן מצב בו אתם מעוניינים בתאורה נעימה כוללת כאשר אתם מארחים אבל שהתאורה תהיה חלשה מאוד כאשר אתם צופים בסרט בטלוויזיה.
- עיצוב: האם עיצוב גופי התאורה הוא כולל עבור כל הבית (סגנון אחיד) או משתנה בכל חדר.
- ריהוט ופרטי עיצוב: מלבד תאורה כללית של חלל, מיקום הרהיטים ופרטי עיצוב שונים (תמונות, פסלים, ספריה ועוד) יכתיבו מיקומי תאורה נוספים משניים בחדר.
- תקציב: בהרבה מקרים עושים את טעות ומשאירים את תקציב גופי התאורה לסוף. ומאחר ולרוב העלות הסופית של בית חדש יקרה יותר מהמתוכנן, לעתים פשוט לא נשאר או נשאר מעט מדי עבור גופי התאורה ונאלצים לבחור בחלופות זולות במחשבה שנחליף אותן בהמשך לכשתהיה לנו היכולת הכספית (לרוב זה גם לא קורה בהמשך ונשארים עם תאורה זולה, פחות איכותית ופחות מתאימה, אשר לא מספקת את התוצאה הרצויה). לכן חשוב לתקצב עוד בהתחלה את עלויות גופי התאורה אותם אתם רוצים. כמו שאתם הולכים לבחור כלים סניטריים בשלב התכנון, כך גם צריך לחשוב על התאורה ולהקדים את הבחירה שלה.
חשיבה לעתיד כאשר מתכננים את התאורה בבית
חשיבה לעתיד כוללת כאן כמה היבטים:
- שינויים: תכננתם תאורה על פי מה שאתם יודעים שצריך לאותו החלל כיום, מה אם בהמשך הצורך ישתנה? למשל תכננתם חדר עבודה עם תאורה חזקה ובהמשך אותו החדר ישמש לחדר לתינוק. האם תוכלו בקלות לשנות את התאורה שתתאים לייעודה החדש? האם זה יהיה כרוך רק בוויסות עוצמה של דימר או שתצטרכו להחליף את גוף התאורה כולו ואולי להוסיף נקודות תאורה נוספות? ברור שלא ניתן לצפות כל שינוי שעשוי לקרות בעתיד אך שווה לחשוב על אפשרויות שונות ולראות איך ואם התאורה שבחרתם ותכננתם תתאים.
- מכירת הבית: לרוב אנחנו לא מתכננים למכור את הבית או לא חושבים על כך כאשר מתכננים את התאורה של הבית החדש שלנו, אבל החיים תמיד מפתיעים ויתכן ונצטרך להחליט למכור את הבית מוקדם משחשבנו. יתכן כי המשפחה גדלה כל כך שהבית הפך קטן מדי, יתכן כי הילדים עזבו את הקן והבית הפך להיות גדול מדי, ייתכן שקיבלנו עבודה חדשה באזור אחר בישראל אשר יצריך מעבר מגורים, יתכן כי נצטרך למכור מסיבות כלכליות ועוד. כאשר אתם מתכננים את התאורה לבית, כדאי לחשוב על נקודות התאורה כך שלא יחסרו לא לכם ולא לקונה פוטנציאלי עתידי. במידה וחסרות נקודות קשה יותר ויקר יותר להוסיף אותן לאחר מכן.
איך לבחור תאורה עכשווית וגם להבטיח חסכון עתידי בעלויות החשמל
כאשר אתם בוחרים את התאורה לבית החדש חשוב לבדוק לא רק את הטרנדים העיצובים העכשוויים (זכרו כי אופנה משתנה במהירות), אבל גם את פיתוחים הטכנולוגיים האחרונים בתחום התאורה.
- עלויות שימוש: אם בחרתם למשל להאיר את הכניסה לבית במשך כל הלילה הן מטעמי יופי והן מטעמי בטיחות, יהיו לכך השלכות בעלויות חשמל. אם בחרתם בנורות ליבון שהן זולות לקניה, העלות בחשבון החשמל שלכם תהיה גבוהה, לעומת בחירה בתאורת לד אשר צורכת רק כ-10% מזו של נורת ליבון. חשבו גם כי עלויות חשמל רק עולות עם הזמן כך שכדאי להיערך ולבחור בתאורה חסכונית על מנת להקטין עלויות עתידיות.
- עלויות החלפת נורות: לכ סוג של נורה אורך חיים שונה, לנורות ליבון אורך חיים קצר יחסית ולנורות לד אורך החיים הארוך ביותר.
- שמירה על איכות הסביבה: בחירה בתאורה זוללת חשמל, גם אם אתם יכולים להרשות לעצמכם לשלם חשבונות חשמל מנופחים, תורמת להגברת זיהום האוויר בכך שהיא מגבירה את הצורך ביצירת חשמל. לכן הקטנת צריכת החשמל היא גם בחירה אחראית שתתרום להקטנת זיהום האוויר.